Pályázat
Pályázatok Pályázataink megtekintése...

Hierarchikus kamraszerkezetű, kompozit, expandált polisztirol termékek, és gyártástechnológiájuk kifejlesztése

Projekt címe: Hierarchikus kamraszerkezetű, kompozit, expandált polisztirol termékek, és gyártástechnológiájuk kifejlesztése

Szerződött támogatás összege: 616 918 860

Támogatás mértéke: 63.22%

A projekt tervezett befejezés dátuma: 2023.01.31

Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00349

Kedvezményezett neve: Bodrogi Bau Kft. (Konzorciumi tag: Szegedi Tudományegyetem)

Projekt leírása

Az expandált polisztirolhab az egyik legkeresettebb épülethőszigetelési alapanyag. Az épületekkel szemben támasztott, egyre szigorodó követelmények, egyre jobb és jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező termékeket követelnek. A hőszigetelő képesség növekedése mellett a piac más tulajdonságokban is változatos termékvariációkat igényel. Ennek megfelelően igény van, a nyomófeszültség, az éghetőség, az élettartam, a hőállóság területén egy-egy kimagasló képességgel rendelkező új termék kifejlesztésére is.

Projektünk célja, hogy olyan új, kompozit, expandált polisztirolhab gyártástechnológiát hozzon létre, amelyben az adalékanyagok hatására, különböző méretű kamrák alakíthatók ki, melyek mellett a termék nyomószilárdsága szintén hangolható.

A vizsgálandó adalékanyagok egy része a kialakuló termék mechanikai tulajdonságaira, más részük pedig annak hőszigetelő tulajdonságaira lesz hatással. A kutatás során olyan adalékanyag kifejlesztése és technológia létrehozása a cél, amely lehetővé teszi, hogy az építőiparban bizonyos szempontból előnyös tulajdonsággal rendelkező, új termék jöjjön létre.

A kutatás egyik legfontosabb területe, a polisztirolgömbök belsejében, és azok között létrehozandó, különböző méretű légkamrák kialakítása. A kidolgozandó technológia lehetővé teszi, hogy akár az alapanyag összetételének változtatása nélkül, kizárólag adalékokkal, a tömbösítés fázisában befolyásoljuk a termékjellemzőket.

A projekt eredményeképpen létrejövő kompozit EPS alapanyagok és új technológia segítségével új termékek gyártása válik lehetővé. Az új termékek a kutatás eredményétől függően jobb fajlagos hőszigetelő képességgel, jobb nyomófeszültség értékekkel vagy jobb vízszigetelő képességgel fognak rendelkezni.

A hierarchikus kamraméreteket eredményező, kompozit alapanyagokra épülő technológia segítségével olyan új termékek hozhatók létre, amelyek mind belföldön, mind az Európai Unióban jelentős versenyelőnyt képesek biztosítani a meglévő EPS termékekkel szemben.

K+F projektünk célkitűzése, hogy új anyagjellemzőkkel rendelkező EPS szigetelőanyagot, és annak előállításához szükséges gyártástechnológiát hozzon létre. Célunk, hogy a kifejlesztendő kompozit anyagok segítségével a létrehozható termékek jobb fajlagos hőszigetelő képességgel, jobb nyomófeszültség értékekkel, vagy jobb vízszigetelő képességgel rendelkezzenek.

Projektünk fő feladatai a következők:

(1) Ipari kutatás keretében a kutatók kísérletsorozatot végeznek: (1.1) A polisztirol alapanyagban alkalmazott pentán hatására, különböző hőmérsékleten, különböző ideig történő, gőzöléséből fakadó méretnövekedések és kamraszerkezetek vizsgálatára és a kialakítandó, időtől függő, dinamikus expandációs folyamat kamraszerkezetre gyakorolt hatásának vizsgálatára. (1.2) A kutatók kísérletsorozatot végeznek különböző, ígéretes adalékanyagok, úgymint a propil-acetilén (1-pentin C5H8), az etil-metilacetilén (2-pentin C5H8) valamint a ciklopentán (C5H10) alkalmazásával a hierarchikus kamraszerkezet kialakítására.

(2) A kísérleti fejlesztés keretében a szakemberek a következő fejlesztéseket végzik el: (2.1) A szakemberek megtervezik és kifejlesztik az új adalékanyagok igényeihez igazított, dinamikus, expandációs folyamatot vezérlő rendszert. (2.2) A kutatók anyagszerkezeti és anyagtulajdonsági vizsgálatokat végeznek a kiválasztott új adalékok segítségével előállított kompozit EPS termékeken, ezen belül: hővezetési tényező (W/mK), páradiffúziós ellenállás, méretállandóság adott hő- és nedvességtartalom esetén (%), hajlítószilárdság (kPa), nyomófeszültség 10%-os összenyomódásnál (kPa). A vizsgálatok eredményei alapján a szakértők technológiai táblázatot készítenek az új és a jelenlegi termék tulajdonságainak összehasonlítására.